2024-ieji – estų literatūros metai

  • Paskelbė : Aidas Milius
  • Paskelbta: 2024-09-23
  • Kategorija: Aktualijos

Rugsėjo 20 d. Vilniaus Radvilų gimnazijoje vyko susitikimas su vertėja iš estų kalbos į lietuvių, literatūrologe, Estų literatūros metų programos kuratore Agne Bernotaite.  

Agnė baigė lietuvių filologijos bakalauro studijas Vilniaus universitete, vėliau susidomėjo pasiūlymu studijuoti estų kalbą, literatūrą ir kultūrą. Dalyvavo Lietuvos ir Estijos rašytojų sąjungų rengtose poezijos vertimo dirbtuvėse, Estijos literatūros centro vasaros seminare vertėjams, Suomijos režisierės, vertėjos Elli Salo kūrybinėse pjesių vertimo dirbtuvėse. 

2020 m. ji buvo apdovanota Dominyko Urbo premija už Andruso Kivirähko romano „Žmogus, mokėjęs gyvačių kalbą“ vertimą. Šis romanas gimtinėje tapo bestseleriu, nemažai skaitytojų dėmesio jis sulaukė ir Lietuvoje. 

Renginio metu kalbėjome apie estų kultūrą, literatūrą, kiną, papročius, gyvenimo būdą. Agnė pristatė vertingiausius estų literatūros kūrinius vaikams, jaunimui ir suaugusiems, papasakojo apie kūrinių vertimo procesą, apie estų kalbos mokymosi galimybes, pristatė geriausius estų kalbos vertėjus. 

Plačiau aptarėme Andruso Kivirähko romaną „Žmogus, mokėjęs gyvačių kalbą“. Agnė papasakojo, su kokiais sunkumais susidūrė versdama šį kūrinį: reikėjo gilintis į nežinomų mitologinių būtybių pasaulį, ieškotis informacijos įvairiuose istoriniuose šaltiniuose. 

Į klausimą, kas jai labiausiai patinka šiame darbe, Agnė atsakė: ,,Nežinomybė“. Verčiant kūrinius niekada nežinai, kokių žinių prireiks. Ji paminėjo, kad geras vertėjas turėtų ne tik susipažinti su kūrinio autoriaus asmenybe, bet ir semtis įvairiausių išsireiškimų iš aplinkos, pvz.: važiuojant autobusu galima išgirsti labai įdomių žodžių, išsireiškimų, posakių, kurių gali prireikti verčiant kūrinį. 

Moksleiviai gavo puikių estų literatūros ir filmų rekomendacijų, sužinojo daug įdomių dalykų apie Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos veiklą, apie svetaines ir socialinius tinklus, skirtus kultūrai ir literatūrai:  

https://www.instagram.com/kaciaskaitai/ 

 https://www.llvs.lt/ 

 https://www.instagram.com/vilnius_city_of_literature/ 

https://www.vilniusliterature.lt/ 

Agnė pakvietė jaunimą dalyvauti šeštadieninėse kūrybinio rašymo dirbtuvėse su poetu, dramaturgu Mindaugu Nastaravičiumi, kurias organizuoja VšĮ „Vilnius UNESCO literatūros miestas“. Užsiėmimai visiškai nemokami, kviečiami 9-12 klasių moksleiviai, rašantys poeziją ar kitų žanrų kūrinius ir norintys susipažinti su dramaturgijos kūrimo pagrindais. Šiuo metu vyksta registracija, daugiau informacijos facebook paskyroje https://www.facebook.com/vilniusliteraturosmiestas

Dėkojame Agnei už šiltą ir įdomų pokalbį ir linkime kūrybinės sėkmės. 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas