Pasitikrink savo žinias apie Radvilas

  • Paskelbė : Monika Duksaitė
  • Paskelbta: 2024-06-21
  • Kategorija: Gimtadienis

Ar žinai gimnazijos istoriją?

Perskaityk ir atsakyk į 1A klasės mokinių sudarytos anketos klausimus.

 

Vilniaus Radvilų gimnazijos istorija prasidėjo 1982 metais. Iš pradžių mokykla buvo vadinama 53-iąja mokykla ir joje mokėsi  1- 11 klasės. 1982 metais  mokyklai vadovavo direktorius P. Petrulis. Kadangi mokinių skaičius vis didėjo, mokykla dirbo  dviem pamainomis:  iki pietų mokėsi lietuviai, po pietų - rusai. Po trejų metų pastačius naują mokyklą lietuviškos klasės buvo perkeltos į ją ir ši mokykla buvo pavadinta 56-ąja vidurine mokykla, o jai vadovavo direktorius   A. Jacikevičius. Mokykloje mokėsi 1-12 klasės. Vėliau direktorių A. Jacikevičių  pakeitė direktorius A. Tamulevičius. Jis ir pasiūlė mokyklai Radvilų vardą. Taigi 1994 metais 56-oji vidurinė mokykla buvo pavadinta Vilniaus Radvilų vidurinė mokykla. 2002 m. visos Radvilų vidurinės mokyklos  9 – 12 klasės buvo perkeltos į Žygimanto Augusto mokyklos patalpas. Mokyklai toliau vadovaujant direktoriui G. Petroniui, buvo suteiktas gimnazijos statusas.

2004 metais birželio mėnesį mūsų mokykla pradėta vadinti Vilniaus Radvilų gimnazija. Toks pavadinimas neatsitiktinis. Žemė, kurioje dabar stovi gimnazija,  XVI a. priklausė LDK didikams Radviloms. Čia buvo jų medžioklės plotai.  Gimnazijos bendruomenė, siekdama garsinti Radvilų vardą,  per 20 metų įgyvendino ne vieną projektą (,,Radviliados“ projektas tęsėsi net aštuonerius metus), daugybę įdomių idėjų. Viena iš jų – pirmokų gimnazistų krikštynos Biržų pilyje (patys pirmieji krikštijimai vyko ant Biržų piliakalnio). Yra išlikę gimnazistų įspūdžių rašiniai apie krikštynas.  Gimnazistai patys kūrė Radvilų gimnazijos himną (dabar giedamo himno žodžius parašė Radvilė Rimgailaitė), vėliavą ir herbą. Buvo bandoma išsiaiškinti, ar yra   Radvilų palikuonių (jų yra Vokietijoje, Lenkijoje, Ukrainoje), su jais susisiekti. Mokiniai ir mokytojai statė spektaklius, vienas iš jų - ,,Barbora Radvilaitė“.

  Direktoriui G.Petroniui išėjus dirbti į Švietimo ir Mokslo ministeriją, mokyklai  pradėjo vadovauti  M. Puodžiukas.  Jo dėka Aktų salės fojė puošia Radvilų didikų giminės portretai, genealoginis medis, freskos.

 2022 metais šiai mokyklai pradėjo vadovauti  direktorė Egidija Nausėdienė.

Anketą rasi čia: Radvilų gimnazijos istorijos klausimynas (google.com)

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas